Regnbågen viktig sportfisk och betydelsefull för fisketurismen, men hur länge till?

regnbagsoring-regnbage-put-and-take-odlad-fisk-flugfiske-regnbagsfiske

Regnbågen är sedan i slutet av 1950-talet den populäraste put-and-take fisken i Sverige. Tusentals ton med odlad (fångstfärdig) regnbåge sätts årligen ut i allt från naturliga tjärnar, sjöar och åar till konstgjorda dammar och grävda strömmar. I stort sett alla som greppat ett spö har fiskat regnbåge någon gång. Regnbågen genererar förutom ryck i linan även betydande inkomster till fackhandeln via försålda fiskeprylar och beten. Regnbågen är således en mycket viktig sportfisk, men hur länge till? Regnbågen togs in i Sverige i slutet av 1800-talet och är således en sk. invasiv art, alltså en inte naturligt förkommande fisk i Sverige.

Utsättningstillstånden begränsas
Länsstyrelserna har i sina senaste direktiv fått i uppgift att hålla ögonen på invasiva arter och har därför blivit mer återhållsamma med att bevilja utsättningstillstånd över lag. Undantaget är fortfarande, typ regnbåge för put and take i isolerade vatten där nyttan i de flesta fallen är större än riskerna. Några argument som framförts i sammanhanget är att det finns alltid en viss risk för spridning av sjukdomar när man flyttar fisk mellan olika vatten och odlingar. Dessutom ifrågasätts om det är förenligt med djurskyddslagstiftningen att sätta ut fisk som inte kommer klara sig för att det saknas naturliga förutsättningar. Att sätta ut fisk i naturvatten påstås dessutom vara meningslösa och olönsamma. Exempelvis i Skåne ges numera tillstånd nästan bara till P&T-vatten.
Fiskeridirektör Johan Wagnström vid Länsstyrelsen Skåne säger i tidskriften Våra Fiskevatten nr.1 2016 Citat; ”Man kan tycka att vi som myndighet inte ska förbjuda folk att göra dåliga affärer, men om vi ser att en utsättning är meningslös kan det ändå medföra att vi avslår ansökan eftersom vi bedömer att det saknas ekonomisk nytta”

Nej till regnbåge i KFFF:s klubbsjö
Karlsborgsorten Fiske & Fiskeförening-> som i många år pytsat ut regnbåge i sin skogstjärn, Spåndals Bergsjö som ligger i Tiveden har nyligen av ansvarig på Länsstyrelsen i Örebro län fått nej till fortsatta utsättningar av regnbåge. Trenden är tydlig och den går mot en allt mer restriktiv hållning att ge tillstånd, vilket i förlängningen kommer gälla även andra fiskarter.

Fiska regnbåge är kul
Medlemmarna i Botkyrka Flugfiskare med ordförande Berra Mårdh i spetsen är några av Sveriges många regnbågsentusiaster. Inför höstfisket 2016 laddade de sin klubbsjö (Kvarnsjön) med ett 25 tal stoora regnbågar med en best på snudd 14 kilo i topp. Regnbågarna (avelsfiskar) levererades av EM Lax och har redan gett tyngd i flugspöna. Se bild nedan

kvarnsjon-grodinge-regnbage-put-and-take-flugfiske-klubbsjo-botkyrka-flugfiske-ordforande-berra-mardh

Semiförvildade rekordregnbågar
En semiförvildad regnbåge med vikt 12,838 kilo som fångades sommaren 2013 i Jämtländska Börtnan är en av de tyngsta ”bågarna” som dragits upp i svenskt vildvatten under senare år. Se bild nedan. Svenska rekordregnbågen, en 14,16 kilos kommer även den från Börtnan och fångades den 9 maj år 2000 på spinnmete agnad med pellets av Johan Handler, Åsarna. Börtnan ingår i Ljungans vattensystem och det är ett 25-tal år sedan som regnbågen kom till byn då en fiskodling tilläts. Sedan dess har småbågar regelbundet läckt ut genom odlingskassarnas maskor. Fiskar som i frihet sedan växt sig stora på foderspill från odlingen.

semiforvildad-12838-kilo-regnbage-bortnan-juli-2013-outdoor-bjorn-blomqvist

Världsrekord regnbåge 21,75 kg
Världsrekordet, en rymling lyder på 48 lbs (21,75 kg) och fångades september 2009 i Lake Diefenbaker, Kanada på spinnfiske. Världsrekordfisken var en triploid fisk, vilket betyder att den hade framställts genom att romkornet chockats med förhöjd temperatur eller högt tryck efter befruktning. Den triploida fisken har tre kromosomuppsättningar mot normalt två. Motivet att odlingsvägen producera triploider är att det ska ge förbättrad tillväxt och sterilitet. Fördelen med steril fisk påstås vara att man minimerar potentiella miljöproblem med fisk som används i fria vatten eller matfiskodling.

Ps. Sportfishing News erfar att det finns triploid regnbåge i svensk odling som föds upp till att bli mycket stor och kommer sättas ut i sportfiskevatten inom de närmsta åren.

Logo Strobel världens bästa regnbågssjö!
I södra Argentina på Estancia Laguna Verdes gigantiska, tillika ödsliga ägor ligger sjön Lago Strobel. 1989 satte dåvarande ägare ut 50 000 fingerlånga regnbågar i Barrancoso river, ett tillflöde till Logo Strobel. Småbågarna hade hämtats i Santa Crus floden, men dess ursprung härleds till Nordamerika och McCloud river. Anledningen till utsättningen gjordes var att dåvarande ägare om möjligt kunde skapa sig ett eget sportfiskevatten. Utsättningen verkade inledningsvis dock ha misslyckats. Några år senare då ägaren besökte den avlägsna Barrancoso river på nytt fanns det gott om regnbåge i strömmen och strandnära. Ett vildvatten med självreproducerande regnbågar av storformat var ett faktum. 2008 blev det nya ägare till området och i samband med detta introducerades Lago Strobel med full kraft på den världsvida regnbågsfiskekartan. Det makalösa fisket gjorde att Lago Strobel kallades Jurassic Lake bland initierade regnbågsfiskare. Under resan gång har svensk sportfiskeentreprenör erbjudit resor dit. Stimvis med svenska flugfiskare har besökt Jurassic Lake, exempelvis Berra Mårdh som på bild nedan visar upp maffig regnbåge. I dagsläget är det dock företaget Frontiers-> som håller i ”linorna”.

jurrasic-lake-labo-strobel-argentina-rainbow-trout-berra-mardh-flyfishing