Stopp för leverans av regnbåge från Vänern

jätteregnbåge regnbåge regnbågsodling put take fiskodling kassodling

Länsstyrelserna har i sina senaste direktiv fått i uppgift att hålla ögonen på invasiva arter och har därför blivit mer återhållsamma med att bevilja utsättningstillstånd över lag. Exempelvis gäller detta regnbåge. Regnbågen togs in i Sverige i slutet av 1800-talet och är således en sk. invasiv art, alltså en inte naturligt förkommande fisk i Sverige. Vid minsta lilla tjall på odlingstråden gäller försiktighetsprincipen att ge tillstånd till utsättningar. Orsaken är att det alltid finns en viss risk för spridning av sjukdomar när man flyttar fisk, oavsett om den är invasiv eller inhemsk, mellan olika vatten och odlingar. Tidigare i vintras hittades IPN Virus-> på Gullspångsöring, avelsfisk från Vänern som gett konsekvenser för en regnbågsodlare i Vänern och kunder till denna.

Det gäller kassodlingen i Forhemsviken Vänern-> norr om Hällekis  som drivs av EM-lax AB. En odling som bl.a. förser åtskilliga put & take vatten i Västsverige med fångstfärdig regnbåge. Prover har tagits på regnbågarna och förklarats friska. Trots frisk fisk har Länsstyrelsen i Västra Götaland i nuläget stoppat leverans av sättfisk från nämnda odling, något som i sin tur fått en rad put & take vatten som brukar köpa regnbåge från EM-lax att bli utan. Drabbade klubbsjöar och fiskeområden har således små möjligheten att förstärka fiskbestånden inför stundande fiskesäsong. Det är inte bara att lyfta på luren och beställa regnbåge från annan odling. Nej, regnbåge är en bristvara i Västsverige. EM-lax har gott om regnbåge i sina kassar för leverans, men i nuläget gäller försiktighetsprincipen från myndigheternas sida.

Regnbågen på bild här ovan som väger över åtta kilo är fångad i Bergets Sportfiskeanläggning-> som drivs av EM-lax. Ett sk. intensivvårdat fiskeområde där stoora bågar och även stor Gullspångslax sätts ut.

Bergets Sportfiske sportfiskeanläggning jätteregnbåge regnbåge lax gullspångslax