Havsöringsfiske vid Ljusne, Hälsingland

Sverige har en cirka 250 mil lång kuststräcka mätt från Bohusländska Strömstad i väster, via Skånes sydspets och vidare norrut till Haparanda. Havsöring kan i stort sett fångas utmed hela sträckan. Under årens lopp har spaltmeter om kustöringfiske i Bohusländska saltvikar, vadarfiske utmed Österlens sköna strand samt Gotländskt pallfiske och plask och plums i Stockholms skärgård beskrivit. Vågar påstå att varenda fiskemagasin med aktning alltid någon gång per år har havsöringen i fokus. Var, när och hur artiklar som oftast puffat för det sydsvenska öringfisket.

Sällan eller aldrig har kustöringfisket som finns norr om huvudstaden kommit till tals. Tro det eller ej, men det finns faktiskt en räcka heta öringhak även norrut. Ljusnans mynning och skärgården utanför nämnda vattendrag är en av platserna.  Älvrekordet på havsöring i modern tid är en julifisk från 2002 som fick vågens pil att visa exakta 13,255 kilo. Kustområdet hyser gott om havsöring. Här finns chansen att fånga drömöringen oavsett om man fiskar från land, flytring eller båt. Det är lätt hänt att ta till uttryck som att kuststräckan vid Ljusne är bäst i Sverige på havsöring. Nöjer mig dock med att påstå att området ingår i det svenska toppskiktet, vilket får anses vara gott nog. Påspädning av drygt 50 000 småöringar årligen bör ge trovärdighet i påståendet. Boende och båtramp finns att tillgå.

I mynningen invid Ljusnans norra strand ligger Ljusne Sportfiskeklubbs Fiskekontor. Det är bemannat året runt. Här kan man få information om fiskeregler samt ta del av senaste fångstnytt. Klubben driver här även en liten fiskebutik som bl.a. tillhandahåller drag, flugor, linor och annat smått och gott.
Se www.ljusnesportfiskeklubb.com

Nyhet från Abu Garcia: Zazaa, Svartzonkers nya havsöringsmagnet!
”Vi satte Claes Svartzonker Claesson i betesverkstaden med uppdraget att skapa en havsöringsdräpare. Zazaa är det grymma resultatet. En vaggande, slingrig gång, med hög bärighet, så att du behärskar havsöringens grunda domäner. 16 eller 22 gram och 10 heta färgkombinationer. Rek. pris 99:- /Abu Garcia”

Vänern i fokus nu och då…

Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, arrangerar träff för medlemmar, klubbar och andra sportfiskeintresserade kring Vänern och Klarälven. Tid och plats är 6 mars, kl. 18.00-21.00 på Karlstads Stadshotell

Alla medlemmar och klubbar samt övriga sportfiskeintresserade inbjuds till en träff med Sportfiskarna och referensgruppen för Sportfiskarnas fångstdataprojekt i Vänern! Deltagande , kaffe, te och tilltugg är utan kostnad. Föranmälan krävs, begränsat antal platser. Sista anmälningsdag 27 feb.

För ytterligare info kontakta [email protected]070-689 48 20 alt. [email protected] – 076-8937570

Gamla Fiskemetoder i Vänern
Länsstyrelsen Värmland publicerade den 10 februari 2014 på YouTube en 16 minuter lång film från förr som visar Gamla Fiskemetoder i Vänern och avelsfisket efter lax i Klarälven vid Deje. På de numera digitaliserade filmrutorna flimrar fram bl.a. hur dåtidens yrkes- och husbehovsfiskare ”vårdade” fiskebestånden genom att krama gäddrom, värna gösen och bygga risvasar mm. Det var då som bomullsgarnens tidevarv rådde. Effektiviteten i fisket ökade dramatiskt då nylonnäten gjorde entré i Vänern i början av 1950-talet.

Se filmklipp Gamla Fiskemetoder i Vänern —>

RØST – Guldläge för grov fisk…

I senaste numret av webbmagasinet MittFiske.se kan man exempelvis kolla in artikel om det fantastiska havsfisket på Röst. Undertecknad har vid ett flertal tillfällen haft förmånen att vinter som sommar blöta mina beten i Rösthavet och det är erfarenheter från dessa som nu omsatts till text och bilder i Magasin Mitt Fiske nr.1 2014 på sidorna 26-41–>

Det var i slutet av 1990-talet som kanonvattnen runt Röst på allvar började uppmärksammas i svensk sportfiskepress och på internet. Spännande berättelser kompletterade med bilder och ibland även med filmklipp på jättefiskar gav ekon bland hugade havsfiskare. Röst har sedan dess lockat havsfiskare, speciellt de som önskat få gå en dust mot stor fisk, att dra dit. Enligt Norska Havforskningsinstituttet fångststatistik är medellängden på all på spö landad Norsk havsfisk (cirka 3 300 ton/år) 50 cm. Området där fisken har högst medellängd (80 cm) är vid Lofoten utanför öarna Röst och Vaeroy. Gillar man att via sportfiskeredskap hiva grov torsk och sanslöst stor sej eller hälleflundra av vuxet format är Rösthavet platsen man bara måste besöka någon gång i livet.

Vänergäddan – fisketävling, modell Ca(t)ch and release

Vid 08.00-hugget den 18 maj planeras starten i ”nya” tävlingen Vänergäddan med ut- och målgång båthamnen Mariestad att ske. Startavgift 1000 kronor/båt (max tre – minst två personer/båt) gäller. Som mest får 20 båtlag delta premiärtävlingen. Tillåtna fiskemetod är spinn- och flugfiske med artificiella beten i linändan och valfri fiskeplats på Vänern. Fångad gädda ska digitalt dokumeteras mot mätsticka innan den släpps levande åter. Målgång i Mariestad är 17.00. Bilderna på fångade gäddor kommer därefter begrundas av tävlingsledningen och sedan primerias toppfiskebåten/arna med rena cach, alltså kontanter i handen. Lite vitsigt kan man påstå att Vänergäddan är en Ca(t)ch & release tävling.

Tävlingsinfo: Se Vänergäddan 2014—>

Mariestadsfjärden som ingår i närområdet till start- och målplatsen hyser oftast en hel del gäddor och en del är sk. 100-klubbare, alltså meterlånga. Exempel på storfångst följer. En ljummen sommardag 2009 var stunden då Thomas Andersson med sina två barn hoppade ombord för vidare fiskefärd på Mariestadfjärden. Väl på plats var det dags att tackla spöna. Krokarna hade vässats för gösfiske. Fyra vobblers sjösattes bakom båten. Inga spöparavaner användes. En mix av grund- och djupgående vobbler satt i beteshakarna. De vickande plastfiskarna fiskades på olika linlängder. Gösarna var hemma och några av de vassfenade firrarna som dunsade i durken klubbades för vidare färd mot kokgrytorna.

Vädret var underbart med sol och blanka vattenvidder. Fiskarlivet ombord på båten lekte. Plötsligt slog det stopp i Thomas spö som i dess linända hade toppats med en Rapala original 18 cm blå/vit vobbler. Fisken som gav tyngd i spöt märkte knappt att den var krokad, utan gick mest och bökade på lång lina. Måste vara en rejäl gädda som gapat stort, sa Thomas till sina medpassagerare. I samma sekund som Thomas spekulerade om gäddbett kom han på att han fiskade tafslöst. Att inte ha en vajertafs framför betet då en storkäftad gädda går till attack brukar ofta sluta med linbrott.

Gäddan bröt vattenytan med ett plask och en bred fisksida skymtades. – Den är stoor, ropade Thomas. Kampen gick vidare och den 0,38 mm tjocka nylonlinan visade sig hålla streck. Med ett bastant grepp över fiskens nacke kunde Thomas till slut borda en 125 cm lång gädda med vikt 12 kilo. Den väl proportionerade gäddan släpptes levande åter efter fotostund.