”Bästa hobby att finna är med laxdrag från klipporna svinga”, något som Hjobon Kent Luth kan intyga. När väl Vättersilver i skepnad av yster gullspångslax sitter på kroken är fiskarlivet toppen. Kents hemmaklippor ligger i närheten av lillbyn Granvik i Vätterns nordvästra del. Klassiska landfiskevatten där åtskilliga laxar gått bet under årens lopp.
Kent är en utpräglad dragdängare och föredrar därtill att fiska korta pass, gärna flera gånger om dagen. Full koncentration vid varje kast och när lax visar sig inom kastavstånd är det mitt i prick i vaket som gäller. Senast Kent prickkastade på ytaktiv blankfisk var i onsdags (15 nov. 2017) eftermiddag. Han anlände till klipporna vid trehugget för en halvimmas kort fiskepass. Med var dotter Rebecca, 10 år. På plats fanns sedan tidig morgon ett halvdussin spöslitare och de var alla fisklösa. Kent fattade posto och med van blick svepte han av området i sin närhet. Lillflickan var redo med mobilkameran i högsta hugg för att dokumentera sin pappas fiskliga färdigheter.
Det tog cirka 20 minuter slängande och vevande så satt en lax på kroken fast! Snacka om förvåning bland medfiskarna! Därefter följde en 10 minuters dragkamp innan håvmästare Mattias Edman (han hade stått på samma klippa sedan 08.30 med ett nafs som resultat) fick äran att näta silverblank Gullspångslax med vikt 8,815 kilo och längd 89 centimeter.
För att bli en hygglig dragfiskare gäller det exempelvis att känna till gången på sina beten. Var selektiv och lär dig några få beten, det räcker. Notera även skillnader på dragens djupgående vid hemtagning, vilket kan vara avgörande om laxen kommer hugga eller inte. Att fiska med drag på ”riktigt” är en konst som det sällan talas om. Vilken rulle, spö och lina som är bäst är sekundärt. Det är personen som håller i spöt som är det viktigaste redskapet parat med ett för vattnet passande drag.