Intakt fettfena är ett synligt tecken på att Vänerlaxen alt. öringen anses som vildfödd. Fångar man vildfisk ska den släppas åter enligt lag, oavsett längd/vikt och även som död i sämsta fall. Laxfisk som har klippt fettfena (odlad) med minimåttet 60 cm får däremot behållas. Lagliga laxfångster i Vänern baseras fullt ut på utsättningar av odlad sättfisk där fettfenan klippts. Vårfisket 2017 har enligt rapporter/hörsägen mängder, eller åtminstone osedvanlig många fettfenefiskar fångats, alltså vilda fiskar.
Fiskeguide Petter Larsson (bild ovan) med släpfiskerfarenhet sedan tidigt 1990-tal är en i raden som senaste tiden krokat/returnerat stora som små fettfenefiskar, alltså vilda.
Tio godkända utan fettfena i baljan och 15 vilda över 60 cm i retur.
Petter har sedan premiärturen i mars 2017 genomfört 11 trollingpass med resultatet tio godkända blankfiskar utan fettfena över 60 cm i baljan. Antalet vildfiskar i retur med intakt fettfena och över mått 60 cm är 15 stycken plus ytterligare dussinet små fettfenefiskar. Fångststatistiken talar sitt tydliga språk, åtminstone i Petters fall, han har kört fast fler vildfiskar än odlade fiskar.
Ibland uppstår huvudbry vid fångst av laxfisk, något som Petter med gäster hade söndagen den 2 april 2017 vid Brommöbankarna. En Gullspångslax ca 3,5 kg som hade skador som eventuellt kan härledas till odling nätades.
GL-fisken saknade vänster bröstfena (se bild ovan) samt hade en liten knäck på ryggfenan. Dess fettfena var däremot intakt som ett tydligt tecken på att fisken var vildfödd. Gullspångaren släpptes levande åter. Enligt sakkunniga händer det att vild fisk får skador i naturen och inte bara i odlingskar. Inom odlingsverksamheten klipps aldrig bröstfenan bort.
Odlingarna kollas regelbundet att fettfenorna kapats och hälsostatus på småfiskarna är god innan utsättning tillåts. Inte ens en promille av tusentals och åter tusentals fiskar som kollats har intakt fettfena konstaterats. Däremot har vid något enstaka tillfälle lite dåligt klippta fettfenor noterats. Odlingarna gör som de blir tillsagda av myndigheterna. Det är myndigheterna som godkänner sättfisken och det är till dessa man bör vända sig, exempelvis till Länsstyrelsen i Värmland för frågor, beröm och klagomål.
Nej, det tjuvsläpps inte odlad fisk med intakta fettfenor. Fakta i fettfenfrågan är däremot att under senare år har rekordstora mängder lekfisk av stammarna Klarälvslax (KL) och Klarälvsöring (KÖ) fångats i Forshaga för att därefter via lastbil transporterats upp till Klarälvens norra del för att leka i det fria.
Inte sedan 1920-talet har flödet av lekfisk uppströms varit så stort som under de senaste åren, vilket i sin tur genererat hundratusentals utvandrande småfiskar till Vänern. Däri ligger svaret varför fettfenorna ökat i antal.
Ökningen av vildfisk gäller främst Klarälvsstammar (KL & KÖ) och inte lax/öring av gullspångstyp. Medelvikten på lekvandrande Klarälvslax är 3,6 kg och Klarälvsöring lättviktiga 1,7 kg. Naturligtvis finns det en och annan större Klarälvsfisk än ovan angivna vikter. Över lag är dock Klarälvsstammarna av lättviktigare format än Gullspångsfisken. Statusen på de vilda stammarna av Klarälvsfisk går bevisligen mot det bättre, vilket säkerställd statistik visar i antal återvändande vilda fiskar till Klarälven, Forshaga.
Vild, självreproducerande gullspångsfisk är däremot sällsynt i Vänern och hör hemma/leker (ca 50-60 lekgropar/år) i Gullspångsälven och inte i Klarälven. Därmed inte skrivet att antalet Gullspångsfisk inte ökat något under senare år. Det finns inga helt säkra uppgifter om antalet utvandrande smolt från Gullspångsälven.
Man kan förvänta en högre andel av fettefenefiskar i Vänern de närmsta åren om utsättningarna av odlad fisk ligger på samma nivå eller minskar som under senare år. Fakta visar att utsättningstalen av tvåårig sättfisk direkt i sjön (läs Vänern) har minskat under senare år. Erfarenhetsmässigt vet man att en hög numerär av tvåårig sättfisk (ca 100 gr st.) av bästa kvalité som pytsats ut i Vänern har gett goda återfångster till bl.a. trollare. Däremot hur återfångsterna blir från utsättningarna av ettårig fisk i sjön är inte klarlagt.
Från det att ett tvåårigt smolt hamnar i sjön till att den blir fångstbar (minimått 60 cm) tar det cirka två och ett halvt år. Tvåårig smolt som sattes ut våren 2015 (44 200 st) kommer således in i fisket på allvar under senhösten 2017. Just nu är det 2014 års utsättning av 63 189 tvåårig smolt med inslag från 2013 som det tullas av. Utsättningar av laxfisk är en färskvara och kommer redan efter några få år i sjön visa om de varit lyckade eller ej. Minskade utsättningar av odlad fisk samtidigt som det är uppåtsiffror för vildfisk kan bara bli ett = färre laxfiskar i baljorna för dem som gillar att klubba fisk.