Att använda ekolod vid båtsportfiske är allmänt accepterat. Däremot att nyttja ekolod i samband med isfiske är ännu så länge ganska ovanligt, men intresset ökar. Det finns speciella isfiskeekolod (Ice Sonar) och Marcum LX i serien 6 till 9 är några i raden. Det finns flera fabrikat samt modeller att välja bland. Dock ska ett isfiskelod värt namnet tydligt registrera minsta lilla fisk och såväl bete väl synligt på skärmen i realtid. Sedan vintern 2013 har undertecknad knappat på ett Marcum LX9. Även Sävenforsbon Jan Arvidsson har likt undertecknad satsat på en LX9:a. Janne är en utpräglad balanspimpelfiskare sedan många år och fokuserar sin jakt efter abborrar från halvkilot och tyngre. Bilden här ovan är tagen av Jan Arvidsson.
Bilden visar balanspimpelns läge i vattnet och två abborrar därunder. En av abborrarna, en hygglig matfisk (röd/gult streck) gick bet och hamnade på isen. Det gröna strecket däremot simmade ut ur konens 20-graders täckning och försvann.
Med ett knapptryck kan man ändra konens vinkel från 20 till 8 grader för mer precis botteninfo. Vid branta djupkanter och över grov stenbotten kommer 8 graders-konen till sin rätt. Även luckor i bottenväxtligheten är det 8-gradaren som gäller. Ju precisare info, desto bättre.
Den runda snurran i mitten på bilden samt på Show Down-fönstret till vänster visar vad som händer från ytan till botten. Show Down-stapeln till höger är däremot inställd på läget zoom från botten och några meter upp i vattenmassan. Det är zoomen som man kollar mest på. Finns det fisk i konens periferi så registreras den som ett svagt blått streck. (på bilden syns dock inget blått fiskstreck) Ju skarpare färg desto träffsäkrare blir själva fisket. Bilden visar en stillastående balanspirk. Två abborrar därunder visar sitt intresse för dinglande metallfisk.
Den gröna abborren är inte någon direktträff utan befinner sig i utkanten av konen. Bottendjupet är 12 meter och 4,2 meter av botten under hålet täcks. Den röda fisken befinner däremot sig rakt under pirken. Sekunden efter att bilden tagits simmade den resolut upp till betet och attackerade detsamma. Rött/gult streck är lika med skarpt läge.
Det är påtagligt spännande att se hur fisken reagerar på pimpelfiskarens lockryck. Om trixen faller fisken i smaken är det sträckt lina som gäller, vilket man i realtid kan följa på skärmen.
Att nyttja ekolod på isen ger inte fler fiskar på kroken. Det är inte alls ovanligt att fisken i djupet refuserar betet och lämnar området. En av fördelarna dock med is-lod är att man lämnar ”tomma hål” ganska snabbt och borrar nya i hopp om att under borrandets gång över isiga vidder så småningom stöta på en flock huggvilliga abborrar.
VARNING! Att nyttja isfiskelod är ytterst beroendeframkallande. Att pimpelfiska i blindo tillhör därmed till det förgångna, åtminstone i mitt fall och många med mig. From ice age to digital age….
Se kort filmklipp från Tibro SFK FB-sida->