I Sverige finns i runda slängar 95 700 sjöar, 300 000 kilometer vattendrag och över 200 mil kustvatten. Sportfiske går att utöva i hela Sverige, vilket också miljoner spöfiskare årligen gör. Inte underligt då studier visar att störst värde för välbefinnande har den naturbaserade fritiden. Exempel på utomhusaktivitet som har en snabbverkande effekt på människors förmåga att koppla av och få nya krafter är sportfiske. Tisdagen den 26 juni kopplade 36 personer av med spöt i hand då de deltog i Gösanappet Örlen. En avslappnad fyratimmars kvällstävling i dess enklaste form. Kom som du är, typ använd en båt som flyter.
Reglerna är ett spö per person och hiva och dra upp så många gösar (minmått 45 cm) och gäddor (inget minimått) man kan tävlingstiden 18-22. Bakom arrangemanget som anordnades för 16:e året i rad står Örlens FVO i samarbete med Tibro SFK
Den person som har mest fiskvikt i påsen blir Gösanappsmästare och får motta några hundringar i prispengar samt en ingravering i vandringspriset. Den fisk som inte hamnar i stekpannan blir till kräftbete i sjön framåt höstkanten. Det finns ett ordinärt bestånd av gädda i den 1500 ha stora Örlen. Däremot är gösarna få. Inför årets drabbning hade ynka halvdussinet gösar vägts in sedan 2000. Att det finns en och annan gös i Örlen härleds till några utsättningar för åtskilliga år sedan.
Fjorton av 36 startande vägde in fisk 2016. Två av dessa stack ut med varsin gös ur gäddträsket. Albin Karlsson 13 år från Mölltorp klippte till med en 1530 grams. En nyinköpt vobbler var dräpande bete och närheten av Kopparkulla var fångstplatsen. Med ombord då linan sträcktes var pappa Niklas och farfar Kent. Tibrobon Mikael Nilsson vägde även han in en gös, en 1,69-kilos. Tyngsta gäddfångsten drogs upp av för kvällen lillbåtsfiskare Erik Österplan i Team Bertan via tre gäddor med sammanlagd vikt 8,76 kilo vilket gav honom segern i årets Gösanapp. Tillställningen avslutades med korvgrillning kryddad med fiskehistorier mellan tuggorna. Gösanappet är kort och gott lika med förebyggande egenvård där lagom hård fysisk aktivitet ingår och stärker även de sociala banden inom familjen och ökar gemenskapen mellan generationerna.