Att vara bakom flötet kan ibland vara nog så effektivt som ett idogt slängande och dängande med plåt och dunkrok att fånga Vätterlax. Exempelvis kan flötmete med död betesfisk fastsatt på hemgjort tackel rekommenderas. Något som den händige Mariestadsbon Ulf Gustavsson kan intyga. Så sent som fredag o lördag (6-7 nov.) fångade han vid Sjömarken, Granvik två granna Vätterlaxar (8 kg/89 cm och 7,5 kg) på små 8 cm löjor fastsatt i bockad 0,75 mm rostfri tråd och trekrok stl.4.
Oftast vid flötmete brukar standardriggningen vara att sätta fast trekroken i löjans ”nacke”. ”Nackdelen” med beskrivna förfarande är att inte sällan lossnar löjan från kroken vid utkast. För att undvika att löjan flyger sin kos krokslös finns som sagt knep att ta till. Ett sådant (se bilder ovan) är att av metalltråd bocka ett sk. beteslås som träs in i dess mun samt låser löjans skalle. En stingerkrok på kort tafs knyts sedan fast i låset. Simsalabim och problemet med losskastade löjor hör det förgångna.
När den väl i betslåset förankrade löjan hamnar i vattnet kommer vågorna att få flötet att guppa. Gungande rörelser som fortplantar sig via fiskelinan och får betesfisken att snurra lockande. Fiska betesfisken halvannan till cirka fem meter ned i vattenmassorna. När väl laxen hugger betet och får flötet att försvinna gäller det att sätta in ett snabbt mothugg. Om inte detta görs är chansen stor att laxen blir djupt krokad, vilket är allt annat än bra om fisken underskrider minimåttet 60 cm och måste släppas åter.
Enligt den sedan i slutet av 1980-talet gamla landlaxhistoren var en av de allra första storlaxarna som fångades faktiskt flötmetad, en 12,3-kilos från den 8 oktober 1990. Nämnda fisk bedrogs enligt uppgift på Östgötasidan av innanhavet, norr om Ödeshög.
Från klipphällarna på Västgötasidan av Vättern har det också fångats riktigt stor lax på mete. Exempelvis norr om Granvik från klipporna vid Sjömarken fångades tidig morgon fredagen den 7 december 2003 den hittills tyngsta flötmetade, en 12,5-kilos vägd på krönt våg. Kampen varade i 45 minuter innan den korta (92 cm) och smällfeta fisken kunde håvas.
Senast det fångades en flötmetad landlax tyngre än tio kilo från klipporna norr om Granvik inträffade den 25 december 2013. Nämnda datum knep Skaraborgaren Bengt Sjögren en 10,05-kilos. Gullspångslaxens längd var 94 cm och dess exakta vikt noterades till 10,05 kilo. (se bild nedan) Laxen var märkt med Carlinbricka SLT 35338 och hade som liten satts ut i Starbäcks hamn den 6 maj 2010.