Kustfiska fullvuxen Gullspångslax från Vätterns branta klippor är världsunikt samt gratis! Något man kan tacka det fria handredskapsfisket som infördes i maj 1985 samt de sedan i slutet av 1950-talet årliga utsättningarna av Gullspångslax. I nuläget är det som mest tillåtet att sätta ut 20 000 smålaxar/år. Annat var det under 1990-talet då det pytsades ut 40 000 sättfiskar i Vättern årligen. Laxfisket var glimrande under 90-talet ända fram till några år in på det nya millenniet då verkningarna av minskade utsättningstal gjorde sig påminda.
Gullspångslax anses vara världens mest snabbväxande sk. Landlocked Atlantic Salmon, insjölax som lever hela sitt liv i sötvatten. De extremt få kvarvarande exemplaren av vilda fiskar leker i Gullspångsälven, ett tillflöde till Vänern och dess avkomma, alltså smolten växer sig sedan stora i nämnda innanhav. När det gäller de lekmogna Gullspångslaxarna som härstammar från odling så fångas de i fiskfällan i Forshaga, Klarälven När processen flyter på enligt planerna kramas leklaxarna på rom och mjölke och avkomman från dessa föds sedan upp i odlingar för att efter två år under mänsklig omvårdnad leveras som smolt till Vättern.
Tyvärr har avelsfisket efter Gullspångslax i Klarälven fallerat under senare år pga. olika orsaker och därför har brist (avsaknad) på avelsfisk uppstått. I nuläget och ett antal år in på 2020-talet finns det inga Gullspångslaxar till Vättern att tillgå. Fr.o.m. 2019 kommer därför småvuxen Klarälvslax ersätta Rambolaxarna som gett Vättern epitetet världens bästa insjölaxvatten. Det är 20 år sedan (21 december 1997) som tidernas Gullspångslax, en 20,4-kilos fångades från land->
Gillar inte vad jag ser angående det framtida laxfiskeläget Vättern – men å andra sidan visas föreställningen på sämsta möjliga vis – ridån är uppe!
Det finns dock fortfarande möjligheten att kustfiskefånga Gullspångslax. Se nedanstående beräkningar – Hur mycket lax det i dagsläget beräknas finnas i Vättern? Räkneexemplet är från åren 2004-2008, men passar även till närtid, såsom åren 2013-2017. Konvertera årtalen och vips har man en fingervisning om det dagsaktuella laxläget, måhända inte millimeterrättvisa, men gott nog.
Intresset är stort att fånga Gullspångslax, åtminstone av antalet kustfiskare att döma. Vi som gillar kustfiske kan därför inom några år vara med om ett historiskt fiskafänge i Vätterns moderna era! Någon av oss – du eller jag – kan faktiskt bli den som fångar Vätterns sista Gullspånglax. Exempel på gångbara drag till Vätterns Gullspångslaxar syns på bilden nedan.
Stop wishin´ – Let´s go fishing!