Rätt storlek på löjan i rätt skalle…

Det var i slutet 1990-talet som modernt släpfiske med tacklade betesfiskar på allvar började få laxfiskefäste i Sverige. Upprinnelsen till att metoden spreds bland svenska trollare härleds till några finska team som semesterfiskade med utgång Granvik, Vättern. De blåvita grabbarnas välfyllda fångstbaljor talade sitt tydliga fångstspråk angående metodens förträfflighet. Som bete nyttjade de småvuxen sik (sellak) som tagits med från Finland. Benlöjorna som stimmade i Granviks hamnbassäng var dock snarlika de finska småsikarna. Ett gäng löjor metades därför raskt upp och provtrollades. Resten är som det så vackert heter, historia. Sedan dess är benlöja den dominerande betesfisken till lax och öring samt i viss mån även röding och kanadaröding. Att benlöja blivit favoritbetesfisken beror främst på att den finns i hela Sverige med undantag för Norrlands inland.

Höstlöjan håller bästa kvalité och det är sådana som man bör lägga upp ett rejält förråd av till stundande släpfisketurer. Som frusen, packad i plastpåse, håller löjan sig minst ett år utan att bli som ett torrt skinn. När löjan ska tinas upp bör det ske långsamt för att den inte ska bli sladdrig och tappa glansen. Ju spänstigare och blankare, desto mer lockar den. Utseendet på betesfisken, tillika handhavandet av densamma har en påtaglig betydelse för utgången av fångstresultatet. Det finns finkänsliga löjfiskare som kasserar lillfisken med omedelbar verkan om minsta lilla fjäll saknas. Löjligt? Nej, inte alls då trollingfiske på seriös nivå är lika med blodigt allvar.

Anchovy Special var först ut
De finska pionjärerna i slutet av 1990-talet använde Rhys Davis Anchovy Special, Made in Canada betesskallar vid sitt besök i Granvik. Anchovy-skallarna som tillverkats under många år finns i varianterna, Herring, Special och Minnow. Dessa håller fortfarande ställningen som beteshållare av allra bästa sort. Att Anchovy Special (passande till 13-14 cm löjor) blev först ut på de svenska trollingarenorna fick till följd att den Kanadensiska ”mössan” inledningsvis i stort sett var utan konkurrens. Parallellt med att betes-trollingen ökade i popularitet, satsade desto fler företag kraft på att få fram beteshållare. Kapplöpningen var därmed igång. CWC AB var ett av de företag som tidigt hakade på den skalliga trenden och lanserade Krippled (made in Canada) i modellerna Herring, Anchovy och Minnow. Krippled Anchovy (mellanstorleken) är förmodligen den mest allsidiga beteskalle som finns på marknaden då den funkar i både låg och hög fart samt har en generös spännvidd avseende löjstorlek. Skallen fiskar bra med löjor från 12 till 15 cm. Visserligen glappar en 12:a något i hållaren, men det funkar trots allt. Det som talar något emot Krippled är att utbudet av färger är något snålt.



Heta finska skallar!

Sedan i början av 2000-talet har de nordamerikanska plastbitarna fått känna på mothugg av finska betesskallar. Först ut var företaget Salsa Fishing/JTP Evolution Ltd som 2005 lanserade Salsa baitholder. Salsa (öknamn för löja) är en förhållandevis trång skalle och passar som en smäck till löjor i storlekarna 12–12,5 cm. Tränger man i en större löja än så hämmas gången påtagligt. Salsan finns i cirka 100 färger och fungerar galant i farterna 1,7-1,8 knop. VK Products med hemmahamn Mikkeli är ytterligare ett finskt företag som låtit tillverka beteshållare. VK Rax är hållarens namn och finns i två storlekar och massor av färger. VK Rax i storlek standard är den största av de två och passar till löjor med längderna 14-15 cm. Till skalle i storlek mindre är det 12 centimeters löjor som gäller. Farttåliga VK Rax skiljer sig från andra hållare genom att den har en hel radda hål borrade i skallen. Genom att trä linan i de olika hålen i huvudet, kan man ändra betesfiskens rörelse, tillika rotationsriktning. Det finns bevisligen en hel del betesskallar att välja bland. Gemensam nämnare är att de alla är gjorda för att toppa skallen på en betesfisk. För att få ut det bästa av de olika beteshållarna gäller det att använda passande stor betesfisk. Rätt storlek i rätt skalle och anrättningen kommer att locka till hugg.

Ps. Det finns ytterligare skallar att tillgå på marknaden sedan denna artikel skrevs.