Dagens lax- och öringfångster i Vänern är avsevärt sämre i numerär än de var i slutet av 1990-talet och i början av millenniet. Kalla fångstfakta hämtade från Kinnekulleträffen 25 åriga historia visar tydligt att fångsterna var bättre förr. Inom tävlingsfisket är det antalet (max sex fiskar team och dag) fiskar på vågen som räknas och visar om fångsterna varit bra eller dåliga.
Tillbakablick Kinnekulleträffen 2016.
Totalt vägdes det in de tre tävlingsdagarna 126 lax/öringar (520 kg) med medelvikt 4,13 kilo. 85 båtlag deltog, vilket i snitt gör något över en invägd fisk/team på tre tävlingsdagar. Team Anka från Axvall toppade tillställningen och trollade hem segern via sex blankfiskar. Fredagen gick de bom. Lördagen vägde Ankorna in fyra (17,39 kg totalt) fiskar och vips var teamet att räkna med. Söndagen (h)ankade de upp två firrar med medelvikt 5,13 kilo och segern var ett faktum. Givande fiskeplats var i närheten av Pålgrund och metoden var deadbait, alltså löja. Väderleksläget under tävlingsdagarna var inte det bästa, vilket med största sannolikhet inverkade menligt på fiskens bitvillighet. Färdigheterna att trolla saknas inte bland deltagarna. Nej, dagens båtsportfiskare är allt annat än amatörer. Det är de yttre förhållandena i kombination med fisktillgången som är de avgörande faktorerna om fångsterna ska bli goda eller inte. Vänerlaxfisket baseras fullt ut på utsättningar av odlad lax och öring. Utsättningstalen av tvåårig smolt har minskat drastiskt under senare år i jämförelse med hur det var för några decennier sedan.
Tillbakablick Kinnekulleträffen 1998
Kinnekulleträffen 1998 vägde 83 team in fisk. Totalt registrerades 698 laxfiskar (medelvikt 4,35 kg) med totalvikten 3039 kilo. Team Big Catch vann tävlingen med 17 laxar om totalt 99,84 kilo. Fångsterna var otroligt bra. Rent ut sagt det bästa per deltagande fiskare i Kinnekulleträffens historia. Fisket var så pass bra att somliga tyckte att det fångades för mycket fisk och att man borde skämmas.! Fundera över följande. Det var cirka 200 deltagare som fiskade i tre dagar för att fånga knappt 700 fiskar. Det är inte mycket mer än en fisk per man och dag i genomsnitt. Det är en anständig utdelning. För visst skall väl en sportfiskare som vistas en hel dag på sjön kunna få ta en lax med sig hem utan att behöva skämmas?
Ropen skalla, laxasus till alla!
Trots att Vänerlaxfisket inte uppvisar samma goda fångster av odlad fisk som förr fortsätter ändå båtsportfiskare att kämpa vidare. Antar att nya generationer(även gamla!) trollare anpassar förväntningarna efter dagens verklighet (minskade utsättningar) och inte efter hur det borde vara. Det i laxfiskekretsar omtalade laxasusen grundas numera oftast på rykten att fisket är på gång och inte på faktiskt landade fiskar. Det räcker med att något enstaka team fångar full balja och berättar om detta på sociala medier är laxasuset ett faktum. Många tycker att detta är ett bra fiske, eftersom deras uppfattning av ett normalt trollingpass på Vänern grundas på senare års fångster och inte på hur det var för 15-20 år sedan. På den tiden duggade huggen hyggligt tätt även för nybörjaren. Därmed inte skrivet att dagens Vänerlaxfiske gått till botten. Nej, väljer man att Vänertrolla då chanserna är optimala finns fortfarande möjligheten till att få en och annan lax på kroken. Ekvationen är enkel till ett numerärt bättre fiske. Desto fler tvåårig smolt av bästa kvalité som sätts ut i sjön ger ökade återfångster. Ropen skalla, laxasus till alla.