Att åka ut på Vätterns vida vidder och trolla storröding är minst sagt spännande. Från början av juni och ett stycke in i september brukar Vätterrödingen vara rejält på bettet, speciellt vindstilla dagar i kombination med solsken från en klarblå himmel. Perioder med högtryck är av egen erfarenhet detsamma som bra rödingfiske. Mer eller mindre nappgaranti kan då utlovas, åtminstone om man blötlägger sina beten i Vättern utanför Karlsborg. Området Axstål i norr till Kråk i söder är heta hak. Jag brukar skicka grejorna i sjön vid positionen N.58.32.000 – O.14.36.200 och sedan i cirka 1,6 knops fart tuffa någon distans söderut för att sedan vända upp mot norr igen. Kryssa fram och åter är vad som gäller. Plötsligt så händer det! Måhända är det rekordrödingen som nappar. Omöjligt är det inte då två av tidernas tyngsta Vätterrödingar fångats i området. En 9,6-kilos via metoden ytutterfiske och en på trolling som vägde 8,87 kilo.
Så gick det till då rekordrödingen fångades–>
Mitt absoluta favoritbete till Vätterröding är en självlysande Spin-n-Glo Size 2 fiskad bakom en kort blänkelänga. Den totalt cirka 1,5-2 meter långa spölängan är försedd med ett par hemmabockade, lockande spinnarblad där den bakersta skeden sitter 50 centimeter framför Spin-n-Glo:n, själva huggpunkten. En femkilos är min hittills tyngsta sommarröding som satt en Spin-n-Glo i halsen. I sanning ska skrivas att Spin-n-Glo mycket sällan lockar de riktigt stora rödingarna till hugg, men till att bedra ”matrödingar” funkar den kanonbra.
Djupriggsfiske med tre riggar, ett spö på vardera rigg, är min standarduppsättning om sommaren och tidig höst. Gångbara fiskedjup (inte att förväxla med bottendjup) utanför Karlsborg varierar från 80 fot ned till dryga 100 fot där språngskiktet med kallare vatten brukar vara. Även rödingens byte siklöja, nors och spigg huserar på det djupet om sommaren. Betesvalen varierar mellan tacklade löjor och plastbeten, typ plugg och Apex till måstebetet Spin-n-Glo stl 2. En krok per bete är regeln som gäller i Vättern. För att få behålla en Vätterröding måste den var minst 50 centimeter lång och max två godkända rödingar per fiskare/dag är fångstkvoten. För att maximera fiskens överlevnad av de som släpps åter kan man förslagsvis låta fisken hämta andan i en fisktank med syrerikt vatten.
Läs och begrunda; så handskas man varsamt med fisken–>
Ps. Råkar man hamna i ett område som för tillfället ockuperats av smårödingar ska man lämna platsen med omedelbar verkan. Varför? Jo, catch and release av röding i ljummet ytvatten är oftast lika med döden för lillfisken. Fiska och fånga med förstånd är därför ett måste om man vill kalla sig seriös spöfiskare. Vätternfisket är världsunikt då det får riktas efter vild röding.
Fiskeregler Vättern www.vattern.org