Lördagen den 3 juli 2016 avgjordes Hjodraget Vättern med ut- och målgång Hjo. 76 båtlag fanns med på startlistan trots gråväder och en ruffig vind från söder. Team Bertan från Tibro var ett av deltagande lag. Hjodraget som i år arrangerades för 28:e gången går ut på att de tävlande ska hanka upp en och annan laxfisk ur unika Vättern för att på eftermiddagen visa upp fångsten inför nyfiken publik i hamnen.
Det lag som har den tyngsta säcken vinner. Som mest får man väga in sex laxfiskar över i förväg av tävlingsledningen bestämda minimått. Vild röding och insjööring samt utplanterad gullspångslax (två st. fångades 5,35 kg vägde den tyngsta) är de mest åtråvärda arterna. 53 av årets lag vägde in fisk (167 fiskar med medelvikt 1,86 kg) där Team Bertan toppade tillställningen.
Team Bertan från Tibro består av pappa Bernt-Ove Sandsjö med sönerna Gustav och Erik Österplan samt vännen Tomas Borg. De fyras gäng är duktiga båtsportfiskare och har under årens lopp kämpat väl på olika trollingarenor. Deras hittills största triumf är segern i Trolling Master Bornholm Danmark 2015 då de i knivskarp konkurrens med 385 båtlag tog hem totalsegern. När det gäller Team Bertans placeringar i Hjodraget under årens lopp har varit blygsammare, tills nu.
Klockan 08.30 flydde startfältet Hjo hamn. Team Bertan tog kurs söderut och när de hade passerat Vraket med några distans till godo slog de stopp i maskin för att blötlägga sina beten. Erik var kapten ombord och det tog inte lång stund förrän han styrde fast dagens första fisk, en grann 78 cm lång insjööring med vikt 4495 gram som blev tävlingen tyngsta öring. En Ismo Mini sked var dräpande bete. Kort därefter satte en 3,1-kilos röding tänderna i en djupriggad löja trädd i en svart/crome mössa, modell Anchovy fiskad 70 fot ned i vattenmassorna. Vilken bra start, över sju kilo fisk på två lyft, vilket gav laget vinnarskallar. Vid invägningen kunde de lägga två rödingar och fyra öringar på vågen med sammanlagd vikt 14,995 kilo vilket räckte till segern. Som pris kryddades segerns sötma med en båtmotor plus tre tusen kronor i kontanter.
En historisk tillbakablick visar att det en gång i tiden fanns en unik stam av storvuxen öring i Vättern som i folkmun kallades för Vätterlax. Dessa stora öringar nådde ofta vikter på 10-15 kilo. Rekordet är på hela 23 kilo från Motalaviken, vilket är en av de högsta svenska kända noteringarna. Tyvärr utrotades ”de stora” år 1918 genom att dess lekström, översta delen av Motala Ström, överbyggdes. Nu för tiden finns endast en småvuxen stam av öring (medelvikt 1,5-2 kilo) kvar i Vättern. Men, ändå inte mindre intressant. Den tyngsta Vätteröring som fångats på spö i modern tid är en 8,420-kilos. Enligt sakkunniga källor är det den tyngsta öring som fångats på trolling i Vättern. Rekordöringen fångades under Hjodraget 2007 av Lars Sahlin från Götene.
Så gick det till då rekordöringen fångades->
Det är på Västgötasidan av Vättern som de flesta tillrinnande vattendragen finns, främst i form av småbäckar. Sedan i början av 1980-talet har restaurering och biotopförbättrande åtgärder gjorts i många av dessa bäckar, exempelvis i Hjoån. Arbeten som gjort att öringen fått både längre och bättre strömsträckor att leka på. Något som tydligt gett lysande resultat. Enligt färska beräkningar visar dagsläget att Vättern späs på med i runda slängar 30-40 000 öringsmolt årligen. Väl i sjön blir öringen en kringvandrande rovfisk som efterhand byter insektsdieten mot fiskföda. Silverblank och med ett glest mönster av kryssformade fläckar på sidorna, sveper den fram i vattenmassorna på jakt efter föda i form av nors, siklöja och spigg.
Yrkesfiskets fångstsiffror är följande 2015 = 4 910 kilo – 2014 = 3 532 kilo – 2013 = 6 000 kilo – 2012 = 3 304 kilo, vilket sammantaget gör 17 746 kilo. Omräknat i antal öringar som nätats de fyra senaste åren blir i så fall drygt 11 500 stycken med medelvikt 1,5 kilo. Trollarnas/fritidsfisket uttag har varit betydligt större än yrkesfiskets, vilket gjorda undersökningar/statistik/enkäter indikerar.