Tonsäkert fiske i Kroatien

sla.se fiskeligan 2016 tonfisk kroatien blåfenad tonfisk

Erik Österplan i Team Bertan gjorde tillsammans med kompisarna Rasmus Bergman och Fredrik Engqvist Kroatien under en augustivecka 2016. I dagarna tre stod fiske efter blåfenad tonfisk på programmet. Att boka en duglig guide ökar chansen till att få uppleva rullskrik. Ett fiskepass kostade för deras del 800 EURO dagen och då ingick allt, typ två mans besättning, lån av rullar och spön samt fiskelicenser. Fångsten tillföll dock båtens ägare. Båten Bakul som grabbarna chartrat utgick från staden Vodice hade i år tilldelats en kvot på tio ton från att tidigare varit två ton som mest. Att dra upp tio ton på spö under en säsong är mer eller mindre omöjligt. Att kvoterna ökat markant under senare år härleds till att massiva utsättningar av odlad blåfenad tonfisk har gjorts. Sättfiskarna väger cirka 15 kilo styck när de släpps ut från kassodlingarna.

Erik var den enda i trion som fångat tonfisk tidigare. Sommaren 2007 nöp han sin första, en 56-kilos för att 2009 klämma till med en 150-kilos. Erik hade förvarnat sina fiskevänner att drar det på en tonfisk är det en kraftödande kamp som gäller innan fisken kan bordas. – Vi är unga och starka kontrade Rasmus och Fredrik, inga problem. Tilläggas kan att deras tidigare pb:n på spöfångad fisk var runt sex kilo.

fiskeligan sla.se björn blomqvist

Klicka o kolla in Fiskeligan Skaraborgs Allehanda sla.se och läs mera samt se filmklipp–>


Visste du
; att Öresund en gång i tiden var en av världens bästa fiskeplatser för Atlantisk Blåfenstuna? Göteborgaren Jan ”Mr Trolling” Olsson har skrivit och vurmat för Skandinaviskt blåfenstunafiske under många år.

jan olsson göteborg mr trolling björn blomqvist outdoor.se

Citat; Troligtvis fångades de första tonfiskarna på spö i Europa utanför Själlands odde i slutet av 20-talet. Detta var inledningen till ett drömfiske, som under några decennier lockade storviltfiskare från när och fjärran till Öresund. Även I Norge spöfångade engelsmän i Trondheimsfjorden under slutet av 20-talet tonfiskar på närmare 300 kg. I Öresund var det exceptionellt kort gångtid till fiskeplatserna. Sundet ansågs därför vara den tonfiskarena i hela världen där man hade bäst chans att under en dag matcha flest tonfiskar. I regi av Skandinavisk Tuna Club – bildad 1949 – arrangerades under många år en internationell storviltfisketävling i Öresund. Årligen drogs det mellan 1946 och 1952, 300-400 tonfiskar i Sundet.

Det bästa året var 1948 då närmare 600 blåfenstunor fångades. Även några år i början av 60-talet var mycket bra med ca 100 fångade fiskar årligen. Senaste gången det fångades en tuna i Öresund var år 1964.

Nu när 1000-tals nordiska sportfiskare har topputrustade fiskebåtar att matcha tonfisken från, är den borta från våra vatten. Hade tonfisken funnits kvar här, hade platser som Helsingborg, Varberg, Marstrand och Strömstad varit världsmetropoler i sportfiskevärlden med allt vad det innebär i klingande turistvaluta. Enbart ”stillsamma” safariturer för att se fisken hoppa skulle omsätta miljonbelopp.