Fisk är nyttig mat förutsatt att den från fångsttillfället till gryta hanterats på rätt sätt. Viktigt är att avliva och avbloda fisken omedelbart efter den dragits upp. Exempelvis torsk uppvisar ett vitt kött som tecken på att den blodats av ordentligt. Förvara fisken kallt, gärna som isad i fångstbaljan tills den hamnar på rensbordet. En rejält vass filékniv är ett måste om rensandet ska gå som en dans. Om fisken inta ska tillagas som pinfärsk kan den förslagsvis frysas in. Att vakuumpacka fångsten ökar hållbarhetstiden. Vakuumpackad frusen fisk påstås hålla god kvalité upp emot ett år.
Det finns vakuumpackare i skilda prisklasser att välja bland. En billig (ca 500 kr) och dessutom funktionsduglig är Julas vakuumförpackare Menuett. Røst Fishing Campmanager Felix Lundin har använt en sådan flitigt under sin tre månader långa sommarvistelse ovan polcirkeln 2014. Vakuumpackaren nyttjades som sagt flitigt och funkade klanderfritt minst lika bra som de dyrare varianterna av vakuumpackare enligt Felix. Åtskilliga kilon förslöts via Julamaskinen utan att den strejkade. Maskinen är lätthanterlig, vilket undertecknad kan intyga som i slutet av augusti förslöt lagliga 15 kilo torskrygg i nämnda apparat. Den plastiga maskinen är användarvänlig och körschemat är lättförståligt. Dock ska påpekas att man bör använda vakuumpåsar av god kvalité som inte är nedsölade av fiskslem. Då är det bara att lägga påsen i maskin och trycka på knappen. Betyg: tre torskar av fem möjliga