Vänern – innanhav med flest metergäddor!

ivarspinnaren-vanern-kustfiske-gadda-storgadda-metergadda-bjorn-blomqvist

Antalet grynnor och skär i Vänern uppskattas till flera hundra tusen. Även innanhavets bestånd av gädda kan räknas i hundratusental, trots att färska undersökningar visar att numerären av Vänergädda minskat under senare år.

Färre gäddor i Vänern misstänks bero på att vattenståndsregleringen påverkat beståndet. Fångsterna har varit signifikant lägre under den senaste sexårsperioden, det vill säga efter den förändrade tappningsstrategin som påverkar föryngringen som sker över grunda lekbottnar.

tappning-av-vanern-paverkar-gaddan

Intresset att spöfiska Vänergädda-> har inte torrlagts utan det har flödat under senare säsonger med en tydlig pik(e) i år. Det tidiga vårfisket över grundbottnarna i samband med gäddans lek har sina trogna anhängare. Nytt är det spännande gäddfisket utomskärs sommar och höst. Fångstrapporter av metergäddor och än längre har duggat tätt på sociala medier 2016 och triggat än fler gäddjägare att kasta ut sin beten i Vänern.

Sannolikt är Vänern Sverige bästa/mesta metergäddsjö. Den stridbara sommar- och höstgäddan står oftast förvånansvärt grunt, helt uppe bland stenbumlingar samt i bakvatten nära kobbar och skär. Understundom ligger kustgäddan på lur även bland böljande sjögräs. Snacka om spännande korthållsfiske där man tydligt kan se hur gäddan attackerar betet. En metergädda runt sju kilo betvingad på en lagom spänstig utrustning bjuder på fint sprattel.

Exempel på gångbart bete sommar/höst är en spinnare bestyckad med en trekrok, gärna hullinglös. Utomlands är det inte alls ovanligt att regelverket anbefaller den fiskande att nyttja hullinglös enkelkrok för att minimera risken för skador på fisken. Måhända är de stora och många krokkronornas tid snart ett minne blott även på hemmaplan. Det ligger i tiden då merparten av dagens gäddfiskare, oavsett om de trollar eller spinner hem sina beten, fiskar enligt mottot fånga, fotografera, släpp åter. Frågan om en hullinglös tre- alt. enkelkrok på gäddbeten bör tas på allvar.

Visste du att; Vänergäddor som ålderbestämts visade inledningsvis på en snabb tillväxt och hade redan efter fem år uppnått cirka 60 cm längd. Därefter mattades tillväxten av och en meterlång Vänergädda var i snitt hela sexton år gammal.

Källa: Vänerns Vattenvårdsförbund årsskrift 2015