Pressmeddelande Länsstyrelsen Västra Götalands Län:
Virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN, konstaterades i början av december avelsfisket för Vänerns laxbestånd. För att förhindra smittspridning införde Jordbruksverket smittskyddsåtgärder på avelsfiskanläggningen där den smittade fisken återfanns. Virussjukdomen kan inte smitta människor och det är inte farligt att äta smittad fisk. I dagsläget är smittans källa oklar. Kontroller pågår för att få en bild av omfattningen av sjukdomen och för att stoppa smittspridning.
IPN är en virussmitta som främst angriper laxfiskar. Sjukdomen har inte påträffats i svenska insjöar tidigare men är vanligt förekommande i stora delar av Europa, inklusive flera av våra grannländer. Den orsakar där stora problem och höga kostnader i sättfiskodlingar. Sjukdomen ger sig vanligen till känna i form av plötslig hög dödlighet bland fiskyngel eller smolt. Fisken uppvisar yttre symtom som mörkfärgning av huden och svullen buk. Häftiga korkskruvsliknande simrörelser är karakteristiskt. Öppnar man fisken ser man ofta blödningar i bukfett och inre organ.
Jag ser med oro på om IPN skulle spridas över landet – det skulle få stora negativa konsekvenser för fisk, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
För att förhindra spridning av smittan till andra vatten och fiskbestånd är det mycket viktigt att alla respekterar de regler som finns. Det är, nu som tidigare, förbjudet att flytta död betesfisk mellan alla vattenområden.
Som sportfiskare bör man tänka på att även annan fisk än laxfisk kan sprida viruset. Därför ska man inte använda betesfisk som fångats i Vänerns vattensystem för att fiska i andra vattendrag. Det krävs alltid ett tillstånd för att flytta levande fisk mellan vattenområden. Det ansöker man om hos länsstyrelsen, säger fiskekonsulent David Solstorm på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Fisken som uppvisade IPN var honfisk Gullspångsöring.
Det fångas varje höst avelsfisk i Klarälven, Forshaga. Lekfisk som sedan kramas på rom och mjölke. Efter att rommen befruktats läggs kornen i kläckbackar och transporteras sedan vidare till karantän i speciella lokaler. Personal från Statens Veterinärmedicinska Anstalt håller koll på att avelsfisk och romkorn i detta läge är fri från sjukdomar.