Utsättningstalen av lax och öring i Vänern och Klarälven 2017 var följande. 188 313 ettårig smolt och 121 039 tvåårig smolt. Det är första gången som ettårig sättfisk är i numerär. Raskt marscherat med tanke på att det bara är fem-sex år sedan ettårig sättfisk introducerads i Vänern. Ettårig sättfisk är här för att stanna och kommer med största sannolikhet att dominera utsättningstalen i framtiden. Är det bra för framtida Vänerlaxfiske? Den som trollar får se.
Lax- och öringfisket i Vänern där fångsten lagligt får behållas baseras fullt ut på utsättningar av odlad sättfisk. Tydligt tecken att lillfisken härrör från odling är att dess fettfena kapats, vilket görs manuellt innan utsättning. Det är ytterst få eller ens någon sättfisk som slipper undan saxen! Gullspångslax som kommer från Gammelkroppa Lax AB har förutom klippt fettfena även höger bukfena kapad. Det förkommer inga medvetna ”tjuvsläpp” av fettfenefisk. Kinnekulleträffen 2017 vägdes det in 35 gullspångslaxar och sju av dessa var i avsaknad av höger bukfena, alltså sk. Gammelkroppalax.
Vänerrekord på spöfångad lax lyder 13,92 kilo-> och fångades 17 december 2007 i Värmlandssjön. Den hittills tyngsta trollade Väneröringen är en 14,32-kilos->från den 20 april 2002 i Dalbosjön. Minimåttet för lax och öring i Vänern är 60 centimeter. Råkar man fånga en vild lax alt. öring med intakt fettfena ska den oavsett längd släppas levande eller i sämsta fall död åter, vilket gäller såväl krok- som nätfiskare. Några förmildrande omständigheter att behålla/ilandföra fettfenefisk finns inte.
Det var i slutet av 1980-talet som utsättningarna i Vänern och Klarälven tog ordentlig fart. Miljontals med tvåårig smolt har satts ut sedan dess. Utsättningstalen var som högst under 1990-talet. Sedan millenniumskiftet har dock de årliga sättfisktalen i Vänern minskat. Se tabell nedan som visar Laxfond Vänerns utsättningssiffror gjorda i Vänern åren 1987-2011.
Förr om åren var det tvåårig smolt som gällde fullt ut. I dagsläget sätts även ettårig smolt ut. Det är Fortum som skyndat på utsättningarna av ettårig smolt. Fortum är enligt vattendom ålagda att i snitt sätta ut 175 000 sättfiskar/år. Överskott i utsättningstal (2017 = 255 352 st.) får tillgodoräknas och kan kvittas de år som utsättningstalen inte når 175 000. Fortums sättfisk levereras av Gammelkroppa Lax AB. Nämnda odling kommer med största sannolikhet närmsta åren att satsa fullt ut på ettårig sättfisk. Länsstyrelserna i Värmland/Västra Götaland har godkänt Gammelkroppas småfiskar (20-40 gram) som fullvärdig sättfisk, alltså som varande smolt. Frågor gällande utsättningarna i Klarälven/Vänern ställs till Länsstyrelserna runt Vänern, punkt slut.
Det var i början av 2010-talet som ettårig sättfisk började sättas ut i Klarälven/Vänern. Jarl Svan, dåvarande Fiskerikonsulent i Västra Götaland uttryckte i en tidningsartikel i Mariestads Tidning våren 2012. Citat; ”Nu prövar vi att sätta ut laxen redan vid ett års ålder. Vi tror att den blir för bekväm annars”
En i naturen född smolt är i snitt två alt. treårig innan den lämnar älven för att simma ut i Vänern.
Odlad tvåårig smolt ligger inom spannet 90-120 gram.
Det finns statistik från återfångster som härleds till tvåårig smolt. Dessa visar att tvåårig smolt som satts ut direkt i Vänern gett de bästa återfångsterna. Älvsatt tvåårig fisk har inte visat lika bra/dåliga återfångsttal som de sjösatta. Det är oklart om några återfångster som härleds till ettårig smolt ännu har gjorts. Det tar i snitt dryga två år för en tvåårig fisk som satts ut i Vänern att uppnå minimåttet 60 cm. Hur många år det tar för exempelvis en 20 grams ettårig pyttefisk att nå 60 cm är oklart. Gissningsvis fyra år.
Följdfrågor. Vad är den verkliga orsaken till att utsättningstalen av ettårig fisk ökat dramatiskt under senare år? Kommer utsättningarna av ettårig smolt att gynna sport- och yrkesfisket? Vattendomen säger att kompensationsutsättningarna ska gynna Vänerfisket i stort. Är ett ökat antal ettårig sättfisk lösningen på ett i dagsläget sviktande lax/öringfiske i Vänern? Varför satsar Fortum på ettårig sättfisk samtidigt som Laxfond Vänern och fiskeklubbar m.fl. runt sjön håller fast vid tvåårig smolt? Hur kommer det sig att Länsstyrelserna gör tummen upp för ökade utsättningar av ettårig sättfisk? Kommer nästa steg i sättfiskfrågan att stavas yngel? Frågorna är många, men svaren få. Den som trollar få se. Fritt fram för egna funderingar.
Sättfiskar i Vänern & Upperud 2017
2 november 1 000 tvåsomrig Gullspångsöring med medelvikt 100 gram (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats Duse Udde. Säffle Sportfiskeförening
31 maj 1 200 tvåårig Gullspångslax (Källefall Fiskodling Tidaholm) Utsättningsplats Duse Udde. Säffle Trollingklubb m.fl. (smålaxarna var från början tingade till Vättern våren 2017, men av olika anledningar blev det inte så)
24 maj 1 700 tvåårig Gullspångsöring (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats Mellerud. Silverlaxen Mellerud
17 maj 15 100 tvåårig Gullspångslax (EM Lax Fengersfors) Utsättningsplats Gaperhult. Laxfond Vänern
10 maj 8 000 tvåårig Gullspångsöring (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats Brommö sund. Laxfond Vänern
9 maj 8 000 tvåårig Gullspångslax (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats var Upperud (se bild nedan) och inte i Vänern. Upperud FVO & Laxfond Vänern
3 maj 10 000 tvåårig Gullspångsöring (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats Kinneviken. Götene Trollingklubb & Laxfond Vänern
2 maj 10 000 tvåårig Gullspångslax (Sävenfors Fiskodling) Utsättningsplats Brommö sund. Laxfond Vänern
April 33 681 ettårig Gullspångslax (Gammelkroppa Lax AB) Utsättningsplats Grums. Fortum
April 4 000 ettårig Gullspångsöring (Gammelkroppa Lax AB) Utsättningsplats Grums. Fortum