Vättern är världsunik gällande landlaxfiske. Det var i mitten av 1990-talet som klippfisket började ta fart. När väl ens första landlax kröker spöt är man som fiskare också fast. Så länge det regelbundet sätts ut en hygglig mängd med smolt i Vättern kommer laxfisket vara i hamn.
Laxfisket i Vättern baseras fullt ut på utsättningar av odlade små Gullspångslaxar, vilket regelbundet skett sedan i början av 1970-talet. Under 1990-talet då laxfångsterna var mycket goda sattes det ut 40 000 smolt/år. Sedan i början av 2000-talet har antalet legat runt 20 000 smolt/år med en rejäl dipp i år, 2013 då det sjösattes ynka 5 800 smolt.
Se hemsidan Mer Lax I Vättern för ytterligare info—>
Att det finns gott om fisk, oavsett om det gäller i hav eller sjö, är själva grundförutsättningen för ett givande spöfiske. Steg två är funktionsdugliga grejor att dra upp fångsten med. Kampvillig fisk som fångas på de rätta grejorna är i mina ögon lika med en lyckad fisketur. Om man dessutom som ”lök på laxen” väljer att behålla fångsten avslutas fiskafänget med en festmåltid, mums.
Undertecknad har sedan tidiga tonåren gillat att betvinga fisk på lätta grejor, gärna UL spö om så varit möjligt. När det gäller landlaxfisket med dupp och fluga är ett långt spö, gärna från 10 fot och än längre att föredra. Merparten av de långa spinn- och haspelspön som finns på marknaden är tvådelade samt klassade för rejäla kastvikter, typ påkar. Har under årens lopp letat efter ett långt spö i lätt klass, gärna mångdelat dessutom. Flerdelade spön är lätta att transportera. Exempelvis inom flugspösvängen är fyrdelade spön numera mer en regel än ett undantag. När kommer nämnda flerdelade trend att slå igenom inom spinnfisket, månntro?
Som en av nyheterna i Napp & Nytt 2012 presenterades ett femdelat 10,6 fot Berkley Phazer haspelspö med kastvikterna 2-12 gram. Enligt mina bänktester bär dock spöt tyngre kastvikter än så, typ en 25 grams kastdupp med lätthet. Nämnda stang är numera mitt favoritspö till landlaxfisket. Efter två säsonger med spöt i hand och detta utan minsta mankemang anser jag nu kunna stå för tips på lämpligt duppspö. Ett spö med ryggrad som med lätthet spöar upp stark fisk sin låga klassning till trots. Tilläggas kan att spöt funkar ypperligt även till regnbåge och havsöring. Nåväl, så sent som den 4 november fick plock-i-pinn-spöt (femdelat) visa vad det gick för. De yttre förhållandena var påtagligt vindiga och sjön gick hög. Vattnet kokade då vågorna slog mot klipporna. Ett rätt väder att testa grejor i. Döm om min förvåning då flera blanklaxar synligt jagade spigg i skummet ett tjugotal meter ut. I med grejorna. Tjong i strängen (Berkley Nanofil 0,28 mm) och fast lax var ett faktum. Spöt visade sig ånyo hålla streck och en stund senare efter akrobatiska övningar på klippor och över språng kunde jag i en klapperstensvik stranda en välmatad insjölax. Landlaxfiske när det är som bäst, men hur länge till?