Tidskriften Våra Fiskevatten Nr 3 September 2018 på sidorna 26-28 intervjuas Martin Stålhammar som doktorerat om Catch and release, eller ”Återsläppsfiske” som han själv kallar det.
C&R har blivit den mest dominerande metoden vid sportfiske efter gädda under senare år. Men alla gäddor överlever inte Catch & Release. De undersökningar som genomförts visar dock att gäddan är relativt tålig och att krokningsdödligheten ligger på under fem procent.
En viss andel gäddor dör, men att metoden ”återsättsfiske” är en förutsättning för att sportfiske och sportfisketurism ska kunna fortsätta i nuvarande omfattning.
Dödligheten vid C&R beror på många olika faktorer, typ luftexponering, djupt krokad, om fisken blöder, antal krokar på betet samt om fångsten föregåtts av hård kamp så att gäddan är utmattad att den har svårt att simma iväg av egen kraft.
Martin konstaterar att även om Sportfiske bedrivs som återsläppsfiske så dör ett stort antal gäddor varje år till följd av sportfiske.
Martin är kritisk till många former av fisketävlingar där det gäller att fånga och mäta så många fiskar som möjligt på en viss tid där det dessutom presenteras ett attraktivt prisbord. – Framgångsrika tävlingsfiskare betraktas nästan som rockstjärnor som drivs av ”ära och berömmelse”. Tävlingsivern kan göra att man slarvar med djuretiken och har för bråttom i situationer när man borde vara försiktig och ha tålamod med fiskarna. Det är en utveckling som påhejas redskapsindustrin. Sen tycker jag att man ska undvika viktiga vikar och lekområden under känsliga perioder.